Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Historik Snyder sa v Kyjeve zapojil do behu na podporu zajatcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi účastníkmi behu boli aktivisti, úradníci aj vojnoví veteráni, ale aj manželky vojnových zajatcov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 14. septembra (TASR) - Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v sobotu v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku. Informuje TASR na základe správy agentúry AP.

"Tisíce ukrajinských civilistov a vojakov sú nelegálne držané v zajatí počas nelegálnej vojny," povedal Snyder pre AP tesne pred tým, ako pripojil k bežcom na päť- alebo desaťkilometrovej trase okolo rozľahlého parku, ktorý vznikol z zrekonštruovaného výstaviska zo sovietskych čias.

Medzi účastníkmi behu boli aktivisti, úradníci aj vojnoví veteráni, ale aj manželky vojnových zajatcov. Medzi nimi bola i 27-ročná Anastasjia Ofylová, ktorej manžela Olexandra zajali Rusi. "Musíme za neho bojovať. Preto bežím," vysvetlila pre AP.

Snyder krátko pred svojím štartom dodal, že tento beh má každému človeku pripomenúť osudy vojnových zajatcov, vyjadriť solidaritu im aj ich rodinám a ponúknuť Ukrajincom spoločnú aktivitu.

Agentúra AP pripomenula, že ukrajinskí vojaci po návrate domov často hovoria o otrasných podmienkach v ruskom zajatí.

V správe vydanej v júli Úrad OSN pre ľudské práva uviedol, že naďalej dokumentuje prípady mučenia a zlého zaobchádzania vrátane sexuálneho násilia proti civilistom a ukrajinským vojnovým zajatcom zadržiavaným Ruskou federáciou.

Snyder, ktorý v rámci snáh o pomoc Ukrajine organizoval viaceré finančné zbierky, má na Ukrajine takmer status celebrity. V utorok sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sa mu poďakoval za charitatívnu prácu.

Zelenskyj tento týždeň prijal aj bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, exministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea a amerického herca Michaela Douglasa.

Snyder sa ako historik venuje dejinám strednej a východnej Európy, zameriava sa aj na holokaust, ale od roku 2010 sa začal venovať i súčasnej politike, zdravotníctvu a školstvu. Číta a píše v 11 európskych jazykoch, čo mu umožňuje študovať a spracúvať ešte nepreložené zdroje a vyhľadávať si dokumenty v archívoch. Veľmi mu to pomohlo aj pri písaní knihy, ktorá v slovenskom preklade vyšla pod názvom Krvavé územie – Európa medzi Hitlerom a Stalinom.