Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Hizballáh: Nebudeme útočiť na izraelských vojakov pri základni OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hnutie tiež obvinilo Izrael, že sa snaží jednotky UNIFIL využiť ako ľudské štíty. Misia UNIFIL zatiaľ na žiadosť AFP o reakciu nereagovala.

Bejrút 7. októbra (TASR) – Libanonské militantné hnutie Hizballáh v pondelok oznámilo, že svojim bojovníkom zakázalo útočiť na izraelských vojakov, ktorí sa presunuli k stanovišťu mierových síl OSN neďaleko libanonskej pohraničnej dediny. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Mierová misia UNIFIL v nedeľu varovala, že operácie Izraela neďaleko jej základne pri dedine Márún ar-Rás sú "extrémne nebezpečné" a ohrozujú bezpečnosť príslušníkov misie. Dodala, že svoje obavy opakovane tlmočila Izraelu.

Hizballáh tvrdí, že zaznamenal "nezvyčajný presun izraelských nepriateľských síl za pozíciu UNIFIL na okraji pohraničnej dediny Márún ar-Rás". Bojovníkom preto podľa vyhlásenia nariadil, aby tam nepodnikali "žiadne akcie... a ochránili tak životy mierových síl".

Hnutie tiež obvinilo Izrael, že sa snaží jednotky UNIFIL využiť ako ľudské štíty. Misia UNIFIL zatiaľ na žiadosť AFP o reakciu nereagovala.

V sobotu UNIFIL oznámil, že zostáva na všetkých svojich postoch pri hranici napriek žiadosti Izraela o jej "presun". Izrael minulý týždeň informoval, že začne vykonávať obmedzené pozemné cezhraničné operácie v južnom Libanone.