Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Hizballáh oznámil, že na izraelské mesto vypálil 80 rakiet

Ilustračné foto. Foto: TASR- Jozef Ďurník

iektoré rakety dopadli na neobývané územia a spôsobili požiare

Bejrút 26. septembra (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vo štvrtok vypálilo 80 rakiet na mesto Cfat na severovýchode Izraela. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ďalších 50 rakiet cielilo na obec Achihud, ktorá leží asi 40 kilometrov západne od Cfatu, a tiež na vojenské základne na severe Izraela, uviedol Hizballáh.

Izraelská armáda (IDF) informovala, že v obci Roš Pina pri Cfate zasiahla raketa dom. Dodala, že k zraneniam zrejme nedošlo. Hizballáh podľa IDF vypálil od štvrtkového rána na Izrael asi 175 rakiet, z ktorých väčšinu zachytila izraelská protivzdušná obrana, napísala agentúra AP. Niektoré rakety dopadli na neobývané územia a spôsobili požiare, priblížila armáda.

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom výrazne eskalovali v uplynulých dňoch. Tohtotýždňové izraelské letecké útoky v Libanone si vyžiadali viac ako 600 obetí. Izraelská armáda tvrdí, že útočí na pozície Hizballáhu.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok upozornil na existujúce riziko totálnej vojny medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, ktorá by mohla byť zničujúca pre obe strany. Izrael a Libanon si však podľa jeho slov stále môžu vybrať diplomatické riešenie.