Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

Hizballáh podnikol na Izrael masívny útok, zatvárajú školy

Na snímke príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek zasahujú po raketovom útoku z Libanonu v meste Kirjat Bialik na severe Izraela v nedeľu 22. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ofenzíva prišla po piatkovom izraelskom nálete v Bejrúte, pri ktorom zahynulo najmenej 31 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu, ako aj žien a detí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 22. septembra (TASR) - Proiránske hnutie Hizballáh v nedeľu spustilo na Izrael po sérii tohtotýždňových útokoch v Bejrúte masívnu ofenzívu. Z územia Libanonu bolo podľa izraelskej armády vypálených viac než 100 rakiet, pričom cieľom bol aj vojenský priemyselný komplex v severnom meste Haifa. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a Reuters.

Na severe Izraela zasahujú hasiči, ktorí sa snažia uhasiť požiare spôsobené útokom, dodali úrady. Izraelská armáda tiež uviedla, že útoky boli okrem vojenských cieľov zamerané aj na civilné oblasti, čo môže znamenať ešte väčšiu eskaláciu konfliktu.

Záchranári ošetrili na severe krajiny niekoľko ľudí, ktorých zrejme zranili úlomky z rakiet. Bezprostredne však nehlásia žiadne obete. Strely prichádzali podľa informácií agentúry Reuters aj z územia Iraku. Väčšinu však zachytili systémy protivzdušnej obrany.

Izraelské úrady následne nariadili pri hraniciach s Libanonom zatvorenie všetkých škôl a ďalších vzdelávacích inštitúcií minimálne do pondelka večera. Vyzvali zároveň ľudí, aby v tejto oblasti obmedzili pohyb vonku a zhromažďovanie sa.

Ofenzíva prišla po piatkovom izraelskom nálete v Bejrúte, pri ktorom zahynulo najmenej 31 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu, ako aj žien a detí. Členovia Hizballáhu boli tento týždeň taktiež cieľom sofistikovaného útoku, pri ktorom explodovali ich pejdžre, čo si vyžiadalo život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb.

Útočí aj Izrael. Tamojšia armáda oznámila, že za posledných 24 hodín uskutočnila jeden z najmasívnejších útokov na území Libanonu, pričom zasiahla približne 400 objektov militantov vrátane odpaľovacích zariadení rakiet.