Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Hizballáh poprel prítomnosť izraelských vojsk v južnom Libanone

Zničená budova po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Izrael tvrdí, že jeho pozemné sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút.

Bejrút 1. októbra (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh v utorok vyhlásilo, že žiadne izraelské jednotky nevkročili na územie Libanonu. Izrael tvrdí, že v utorok spustil na juhu krajiny čiastočnú ofenzívu zameranú na bašty Hizballáhu pri spoločných hraniciach. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Všetky tvrdenia sionistov, že (izraelské) okupačné sily vstúpili do Libanonu, sú nepravdivé," uviedol hovorca Hizballáhu vo vyhlásení pre televíznu stanicu Al-Džazíra. Dodal, že doteraz nedošlo k žiadnemu priamemu stretu medzi bojovníkmi hnutia a izraelskými silami.

Izrael tvrdí, že jeho pozemné sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.

Izraelské ozbrojené sily zároveň na poludnie vyzvali obyvateľov približne 30 pohraničných obcí na juhu Libanonu na evakuáciu. Každý, kto sa nachádza pri militantoch či zariadeniach hnutia Hizballáh, podľa nich vystavuje svoj život nebezpečenstvu. Izrael im nariadil, aby sa presunuli severne od rieky Awalí, približne 56 kilometrov od hranice.