Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Smrť vysokopostaveného veliteľa Šukra potvrdil aj Hizballáh

Na snímke Fouad Shukur, vrchný veliteľ Hizballáhu, ktorý bol zabitý izraelským náletom, ktorý zasiahol budovu v utorok 30. júla 2024 na južnom predmestí Bejrútu, Libanon. Foto: TASR/AP

Vodca hnutia Hasan Nasralláh vystúpi vo štvrtok s prejavom pri príležitosti Šukrovho pohrebu, dodalo šiitske hnutie.

Bejrút 31. júla (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh v stredu potvrdilo smrť šéfa svojho operačného veliteľstva Fuáda Šukra po izraelskom útoku v Bejrúte. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Vodca hnutia Hasan Nasralláh vystúpi vo štvrtok s prejavom pri príležitosti Šukrovho pohrebu, dodalo šiitske hnutie.

O smrti Šukru informovala ešte v utorok večer izraelská armáda. Fuád bol pravou rukou Nasralláha a pôsobil ako jeho poradca pre vojenské operácie, uviedla vo vyhlásení.

"Fuád Šukr od 8. októbra riadil útoky Hizballáhu na Izrael," dodali izraelské sily. Podľa tohto zdroja bol zodpovedný aj za sobotňajší útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Hizballáh sa od zodpovednosti za útok dištancuje.

Pri izraelskom údere na juh Bejrútu zahynuli traja ľudia vrátane dvoch detí a zranenia utrpelo 74 ľudí, uviedlo v stredu libanonské ministerstvo zdravotníctva. Dodalo, že záchranné zložky naďalej pátrajú po nezvestných.

V stredu skoro ráno pri raketovom útoku v iránskej metropole Teherán prišiel o život vodca palestínskeho hnutia Hamas Ismaíl Haníja. Z útoku viacero štátov podozrieva Izrael, ktorý sa k útoku oficiálne neprihlásil.