Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Hizballáh potvrdil smrť svojho vysokopostaveného predstaviteľa

Na archívnej snímke vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín. Foto: TASR/AP

Zosnulý Hášim Safí ad-Dín viedol Hizballáh so svojím zástupcom Naímom Kásimom. Očakávalo sa preto, že ho oficiálne zvolia za nového vodcu napriek tomu, že o tom hnutie nevydalo oficiálne vyhlásenie.

Bejrút 23. októbra (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín, ktorý mal podľa všetkého nahradiť zosnulého bývalého vodcu Hasana Nasralláha, bol zabitý pri izraelských náletoch, potvrdilo v stredu hnutie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Safí ad-Dín viedol Hizballáh spolu so svojím zástupcom Naímom Kásimom od Nasralláhovej smrti. Očakávalo sa preto, že ho oficiálne zvolia za nového vodcu napriek tomu, že o tom hnutie nevydalo oficiálne vyhlásenie.

Nasralláhov príbuzný Safí ad-Dín bol členom Rady džihádu – orgánu zodpovedného za vojenské operácie hnutia. Zároveň viedol výkonnú radu, ktorá dohliadala na finančné a administratívne záležitosti Hizballáhu. Safí ad-Dín zohrával aj významnú úlohu hovorcu skupiny, čo podľa Reuters nakoniec viedlo aj k jeho smrti.

Ide o ďalšie oslabenie hnutia a jeho najvyššieho velenia, zatiaľ čo izraelské útoky zasahujú juh Libanonu, východné údolie Bikáa a južné predmestia Bejrútu, ktoré sú známe ako bašty Hizballáhu.