Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Zahraničie

Hizballáh potvrdil úmrtia ďalších dvoch popredných predstaviteľov

Na archívnej snímke Abbás Nilforúšán počas stretnutia v Teheráne. Pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu zahynul okrem vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán. Foto: TASR/AP

Karakí zahynul pri piatkovom izraelskom nálete na podzemné veliteľstvo v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu, kde malo schôdzku vedenie Hizballáhu.

Jeruzalem 29. septembra (TASR) - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu potvrdilo, že pri izraelských útokoch zahynuli jeho ďalší dvaja poprední predstavitelia. Informuje o tom agentúra AP s tým, že za vyše týždeň už Hizballáh potvrdil sedem takýchto úmrtí.

Najnovšie usmrteným je podpredseda ústrednej rady tohto militantného hnutia Nabíl Kaúk, ktorý bol na sankčnom zozname USA. Zahynul pri sobotnom izraelskom útoku na predmestí Bejrútu. O jeho zabití najskôr v nedeľu informovala izraelská armáda. Správu vzápätí potvrdil aj Hizballáh. Hnutie pritom len krátko predtým potvrdilo aj úmrtie Alího Karakí, veliteľa svojho južného frontu.

Karakí zahynul pri piatkovom izraelskom nálete na podzemné veliteľstvo v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu, kde malo schôdzku vedenie Hizballáhu. Práve pri tomto útoku prišiel o život aj samotný dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že pri piatkovom útoku v Dahíji zahynulo prinajmenšom 20 ďalších predstaviteľov Hizballáhu vrátane dvoch Nasralláhových blízkych spolupracovníkov, z ktorých jeden mal byť zodpovedný za vodcovu ochranku. Armáda zároveň v nedeľu oznámila, že v Dahíji podniká nové útoky.