Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Hizballáh sa pripravuje na opotrebovaciu vojnu, tvrdia zdroje

Príslušníci záchranných zložiek odstraňujú bagrom trosky zo zničených budov po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Velenie Hizballáhu bolo niekoľko prvých dní po zabití Nasralláha narušené, militanti potom zriadili novú operačnú centrálu, uviedli pre Reuters dva zdroje vrátane veliteľa jednotiek Hizballáhu.

Bejrút/Tel Aviv 11. októbra (TASR) - Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh má nové velenie a pripravuje sa na dlhú opotrebovaciu vojnu na juhu Libanonu, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje oboznámené s jeho operáciami. Podľa ďalších štyroch zdrojov má Hizballáh napriek izraelským útokom stále k dispozícii značné zásoby zbraní vrátane najsilnejších presných rakiet, ktoré ešte nepoužil, píše TASR.

Izrael tvrdí, že v dôsledku jeho náletov v Libanone za posledné tri týždne je arzenál Hizballáhu značne vyčerpaný. Proiránske hnutie je podľa Reuters oslabené ničivými izraelskými útokmi a najmä zabitím vodcu Hasana Nasralláha a ďalších veliteľov. Hizballáh momentálne vedie šejk Naím Kásim.

Velenie Hizballáhu bolo niekoľko prvých dní po zabití Nasralláha narušené, militanti potom zriadili novú operačnú centrálu, uviedli pre Reuters dva zdroje vrátane veliteľa jednotiek Hizballáhu.

Deklarovaným cieľom izraelskej armády je vyhnať Hizballáh z juhu Libanonu, no podľa Reuters sa militanti proti vojakom, ktorí vykonávajú operácie na území Libanonu, zatiaľ úspešne bránia.

Nemenované zdroje tvrdia, že nové operačné stredisko pokračuje v činnosti napriek ďalším izraelským útokom. Militanti na juhu Libanonu tak môžu páliť rakety na Izrael a bojovať podľa príkazov vydaných z centrály, uviedli. Ďalší zdroj, ktorým je vysokopostavený predstaviteľ blízky Hizballáhu, hovorí, že hnutie teraz vedie opotrebovaciu vojnu.

Bojovníci majú možnosť flexibilne plniť rozkazy "podľa možností frontu", povedal pre Reuters poľný veliteľ Hizballáhu a nové velenie opísal ako "úzky kruh" predstaviteľov, ktorí sú v priamom kontakte s bojiskom. Nové velenie podľa neho funguje v úplnej tajnosti, takže nespresnil ani spôsob jeho komunikácie či štruktúru.

Istý zdroj oboznámený s operáciami Hizballáhu tvrdí, že pre udržovanie komunikácie je v súčasnosti nevyhnutná pevná telefónna sieť. Tá podľa neho ďalej funguje aj po septembrových útokoch na komunikačné zariadenia hnutia, za ktorými údajne stál Izrael.

Reuters vo svojej správe píše aj o vyhlásení z tohto týždňa, pod ktorým je podpísané "operačné stredisko Islamského hnutia odporu". Uvádza sa v ňom, že bojovníci odolávajú vpádom a "sledujú a počúvajú" izraelských vojakov tam, kde to najmenej očakávajú. Toto vyhlásenie je podľa agentúry prvým verejným uznaním toho, že Hizballáh má nové velenie. Zatiaľ však nie sú známi jeho členovia alebo kontext jeho vzniku.

Libanonské hnutie tvrdí, že v posledných dňoch zintenzívnilo paľbu na Izrael, podľa dvoch zdrojov sa však stále nerozhodlo použiť svoje najsilnejšie rakety, aby si nechalo nejaké zbrane v rezerve v prípade dlhej vojny. Zároveň sa podľa nich chce vyhnúť tomu, aby dalo Izraelu zámienku na rozšírenie úderov na infraštruktúru v Libanone - napríklad letisko v Bejrúte, cesty a mosty.