Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Hizballáh tvrdí, že raketami útočil na izraelskú základňu pri Haife

Libanon. Foto: TASR/AP

Od piatkového západu slnka až do sobotnej noci budú zatvorené izraelské obchody a pozastavené sú aj lety či verejná doprava.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 12. októbra (TASR) - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v sobotu uviedlo, že raketami útočilo na izraelskú vojenskú základňu južne od pobrežného mesta Haifa. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Sirény leteckého poplachu zneli v sobotu v celom severnom Izraeli. Tamojšia armáda uviedla, že zachytila strelu vypálenú z Libanonu.

K sérii libanonských raketových útokov došlo v čase, keď Izraelčania oslavovali sviatok Jom kipur. Podľa Hizballáhu bola terčom útoku na základni blízko Haify továreň na výbušniny.

Izrael modlitbami a pôstom oslavuje Jom kipur, Deň zmierenia, ktorý je najposvätnejším dňom v židovskom kalendári, v čase intenzívnej medzinárodnej kritiky v súvislosti s jeho ofenzívou v Libanone a s prípadmi paľby na príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) zo strany izraelských vojakov, píše AFP.

Od piatkového západu slnka až do sobotnej noci budú zatvorené izraelské obchody a pozastavené sú aj lety či verejná doprava.

Diplomatické riešenie na vyjednanie konca bojov v Libanone i Pásme Gazy medzitým doposiaľ zlyháva, pripomína AFP. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí však uviedol, že vláda jeho krajiny požiada Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o vydanie novej rezolúcie vyzývajúcej "úplné a okamžité prímerie".

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy spravovanom radikálnym hnutím Hamas medzitým v sobotu uviedlo, že vojna medzi Izraelom a palestínskymi militantmi si vyžiadala už najmenej 42.175 obetí na životoch a 98.336 zranených. Vojna v Pásme Gazy sa začala bezprecedentným útokom palestínskych militantov na územie Izraela 7. októbra 2023.