Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Hizballáh útočil aj napriek hrozbám opäť na Izrael

Rakety, vypálené bojovníkmi hnutia Hizballáh na severný Izrael Foto: TASR/AP

K najnovším útokom prišlo deň po tom, čo izraelská armáda uviedla, že schválila operačný plán prípadnej ofenzívy v Libanone.

Jeruzalem 19. júna (TASR) - Libanonské šiitske hnutie Hizballáh zaútočilo v stredu opäť na sever Izraela, oznámila izraelská armáda. Hnutie tak spravilo aj napriek utorkovým hrozbám Izraela o totálnej vojne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Medzi Hizballáhom a Izraelom prichádza od začiatku vojny v Pásme Gazy takmer denne k cezhraničných prestrelkám. Hizballáh je spojencom palestínskeho militantného hnutia Hamas, s ktorým vedie Izrael v Gaze vojnu.

Armáda uviedla, že z Libanonu letelo na oblasť izraelského mesta Kirjat Šmona približne 15 striel, pričom viaceré z nich zachytila protivzdušná obrana. Podľa oznámenia izraelské delostrelectvo zasiahlo zdroj paľby.

Hizballáh v stredu uviedol, že vypálil na kasárne v Kirjat Šmone desiatky rakiet kaťuša a delostrelecké granáty. Hnutie uviedlo, že išlo o odvetu za stredajšie útoky Izraela na dve libanonské obce, pri ktorých podľa hnutia zomrelo päť jeho bojovníkov.

K najnovším útokom prišlo deň po tom, čo izraelská armáda uviedla, že schválila operačný plán prípadnej ofenzívy v Libanone.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac zase v utorok Hizballáhu pohrozil zničením v prípade "totálnej vojny". "Sme veľmi blízko momentu, keď sa rozhodneme zmeniť pravidlá hry proti Hizballáhu a Libanonu. V totálnej vojne bude Hizballáh zničený a Libanon bude tvrdo zasiahnutý," uviedol Kac.

Tento týždeň navštívil Izrael a Libanon emisár americkej administratívy Amos Hochstein, ktorý vyzýval na urýchlenú deeskaláciu na libanonsko-izraelskej hranici.