Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Hizballáh z Libanonu útočil na ciele na predmestí Tel Avivu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viacerí svedkovia podľa agentúr uviedli, že v Tel Avive počuli výbuchy.

Tel Aviv 1. októbra (TASR) - V izraelskom Tel Avive sa v utorok rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom po tom, ako hranicu s Izraelom preleteli strely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda. Libanonské militantné hnutie Hizballáh neskôr informovalo, že útočilo na vojenské pozície na predmestí tohto izraelského mesta. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA, Reuters a AFP.

"Sirény zneli v strednej časti Izraela po odpálení striel z Libanonu," uviedla izraelská armáda s tým, že incident momentálne prešetruje.

Viacerí svedkovia podľa agentúr uviedli, že v Tel Avive počuli výbuchy. Izraelský spravodajský portál Ynet uviedol, že z Libanonu boli vystrelené najmenej tri rakety. Polícia informovala, že jedna zo striel zasiahla cestu pri meste Kfar Kásim, pričom zdravotníci museli ošetriť muža, ktorého zasiahli šrapnely.

Hizballáh vo vyhlásení uviedol, že "vypálil salvy rakiet" na základňu Glilot vojenskej rozviedky a na veliteľstvo rozviedky Mosad na predmestí Tel Avivu.

K cezhraničnému ostreľovaniu z Libanonu došlo po tom, ako Izrael v noci spustil obmedzené pozemné operácie na juhu Libanonu. Armáda za podpory letectva a delostrelectva vykonala na juhu Libanonu pozemné razie na pozície Hizballáhu v obciach ležiacich pozdĺž hraníc. Podľa armády jej ciele predstavovali bezprostrednú hrozbu pre obce na severe Izraela.

Hizballáh začal útočiť na sever Izraela krátko po vypuknutí vojny v Pásme Gazy minulý rok v októbri. Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom v uplynulých dňoch eskaloval, pričom Izrael pri jednom z útokov zabil minulý týždeň aj vodcu Hizablláhu Hasana Nasralláha.