Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Hizballáh zaútočil na izraelských vojakov pri libanonských hraniciach

Útoky v Libanone, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael v noci začal "obmedzené" pozemné útoky na pozície Hizballáhu v pohraničnej oblasti južného Libanonu.

Bejrút/Tel Aviv 1. októbra (TASR) - Militantné hnutie Hizballáh v utorok vo vyhlásení uviedlo, že zaútočilo na izraelské jednotky v severoizaleskom meste Metula pri hraniciach s Libanonom a Sýriou. Izraelská armáda oznámila, že na juhu Libanonu prebiehajú intenzívne boje a varovala občanov, aby sa vo vozidlách nepresúvali zo severu na juh v oblasti rieky Lítání. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Hizballáh vo vyhlásení oznámil, že sa pri útoku na Izrael zameriaval na "pohybujúcich sa nepriateľských vojakov v Metule pomocou delostreleckých granátov". V ďalšom vyhlásení tvrdil, že sa zacielil "zhromaždenie nepriateľských vojakov" v tej istej oblasti.

Izrael v noci začal "obmedzené" pozemné útoky na pozície Hizballáhu v pohraničnej oblasti južného Libanonu. V utorok potvrdil, že došlo k útoku na Izrael na severe krajiny. Poplašné sirény zazneli v meste Metula aj v obci Avivim a armáda ozrejmila, že sa jej podarilo zachytiť časť striel, zatiaľ čo zvyšné dopadli na otvorené priestranstvá.

Hnutie Hizballáh sa doposiaľ oficiálne nevyjadrilo k pozemnému vpádu izraelskej armády do Libanonu.