Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Hlavný prokurátor ICC Khan sa stretol s palestínskym prezidentom

Na snímke palestínsky prezident Abbás. Foto: TASR/AP

Abbás prokurátora vyzval, aby vyšetril izraelské operácie v Pásme Gazy i na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu, píše Reuters odvolaním sa na palestínsku tlačovú agentúru WAFA.

Ramalláh 3. decembra (TASR) - Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan sa v sobotu v Ramalláhu stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Palestínske ľudskoprávne skupiny stretnutie s prokurátorom odmietli. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúr DPA a Reuters.

Abbás prokurátora vyzval, aby vyšetril izraelské operácie v Pásme Gazy i na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu, píše Reuters odvolaním sa na palestínsku tlačovú agentúru WAFA. Khan už predtým uviedol, že ICC vyšetruje možné vojnové zločiny, ktorých sa dopustili obe strany konfliktu.

Ľudskoprávne skupiny ako dôvod svojho odmietavého postoja k stretnutiu s prokurátorom uviedli údajnú nespravodlivosť pri posudzovaní palestínskych a izraelských prípadov. Khana vinia, že uprednostňuje obvinenia z porušovania ľudských práv vznesené Izraelom pred dlhodobými obvineniami zo strany Palestínčanov.

"Som presvedčený, že spôsob, akým bola táto návšteva riešená, potvrdzuje, že pán Khan nevykonáva svoju prácu nezávisle a profesionálne,"
uviedol Ammár Duwajk, šéf palestínskej komisie pre ľudské práva (ICHR).

Hlavný prokurátor ICC minulý týždeň navštívil aj Izrael na "žiadosť a pozvanie" preživších a rodín obetí útoku militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Hamas vtedy podľa izraelských úradov zabilo 1200 ľudí, zväčša civilistov. Ďalších približne 240 rukojemníkov militanti uniesli do Pásma Gazy.

Izrael v reakcii na útok prisľúbil, že zničí Hamas. Jeho vzdušné útoku a pozemná ofenzíva do Pásma Gazy si podľa úradov ovládaných Hamasom vyžiadali už vyše 15.000 obetí.

Obe strany konfliktu sa navzájom obviňujú z vojnových zločinov a porušovania ľudských práv, pripomína Reuters.