Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich českých krajoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Krajské voľby sa konali v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 21. septembra (TASR) - Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

Krajské voľby sa konali v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy. ANO pritom po sčítaní 99,97 percenta hlasov viedlo až v desiatich z nich. V dvoch krajoch dali voliči hnutiu taký silný mandát, že v nich môže vďaka väčšine vládnuť samo, konštatuje český spravodajský portál Novinky.cz. Ide o Moravsko-sliezsky a Karlovarský kraj.

ANO nezvíťazilo v troch krajoch, a to v Juhočeskom, Juhomoravskom a Libereckom. V Libereckom kraji zvíťazila s malým náskokom pred ANO regionálna strana Starostové pro Liberecký kraj. V Juhomoravskom kraji zvíťazila koalícia SPOLU. V Juhočeskom kraji porazila ANO Občianska demokratická strana (ODS), ktorej predsedom je český premiér Petr Fiala. ODS získala v Juhočeskom kraji vyše 47 percent hlasov a tamojší hajtman Martin Kuba z ODS uviedol, že strana bude v kraji vládnuť sama a nebude zostavovať koalíciu.

Volebná účasť dosiahla 32,9 percenta a je tak nižšia ako v prechádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi, keď k volebným urnám prišlo necelých 38 percent voličov.

ANO pritom vo voľbách získala celkovo výrazne viac hlasov ako ostatné strany. Voliči vo všetkých krajoch jej spolu odovzdali vyše 842.500 hlasov. Druhá sa umiestnila ODS s vyše 139.600 hlasmi.

"Výsledok odráža realitu. Nemôžem ho považovať za úspech ani za neúspech," cituje českého premiéra portál Novinky.cz. Fiala zároveň priznal, že opozičné ANO vo voľbách nepochybne posilnelo.

Neúspech vo voľbách zaznamenala Česká pirátska strana, ktorej predsedníctvo v reakcii na výsledky ponúklo svoje funkcie. "Predsedníctvo Pirátskej strany reflektuje zlý výsledok v krajských voľbách, a preto sme zvolali celoštátne fórum Pirátskej strany a republikové predsedníctvo dáva k dispozícii svoje funkcie," uviedol predseda strany Ivan Bartoš v Českej televízii.

Hnutie ANO bývalého českého premiéra Andreja Babiša zaznamenalo volebný úspech aj v predchádzajúcich voľbách, keď zvíťazilo taktiež v desiatich z 13 krajov. Hnutiu sa však napriek tomu neušlo veľa hajtmanských kresiel, keďže ostatné strany sa dohodli na koalíciách a chopili sa vedenia krajov.

Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu sa konali v Česku v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasovalo všade okrem Prahy a o priazeň voličov sa v nich uchádzalo približne 8000 kandidátov. Senátne voľby sa konali v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandidovalo v nich 169 ľudí.

Účasť v senátnych voľbách dosiahla v prvom kole približne 30,5 percenta. Viacerým kandidátom sa pritom podarilo postúpiť už z prvého kola volieb.