Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Hochstein: USA chcú zabrániť väčšej vojne medzi Izraelom a Hizballáhom

Na snímke Amos Hochstein v Bejrúte v Libanone 18. júna 2024. Foto: TASR/AP

Hochstein povedal, že do Libanonu ho vyslali okamžite po krátkej návšteve Izraela, pretože situácia je vážna.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 18. júna (TASR) - Spojené štáty sa snažia zabrániť vzniku rozsiahlejšieho konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh. V utorok to povedal emisár americkej administratívy Amos Hochstein po eskalácii ostreľovania v pohraničí na juhu Libanonu. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Militanti Hizballáhu v Libanone a izraelské jednotky sa navzájom ostreľujú vo zvýšenej miere posledných osem mesiacov - paralelne s vojnou v Pásme Gazy. Hizballáh podporovaný Iránom minulý týždeň odpálil proti Izraelu dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel, čím reagoval na izraelský nálet, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ hnutia.

Hochstein povedal, že do Libanonu ho vyslali okamžite po krátkej návšteve Izraela, pretože situácia je "vážna". "V priebehu uplynulých týždňov sme boli svedkami eskalácie. A (americký prezident Joe) Biden chce ďalšej eskalácii vojny zabrániť," uviedol.

V utorok ráno sa stretol s veliteľom libanonských ozbrojených síl aj s tamojším predsedom parlamentu Nabíhom Barrím, šéfom šittského hnutia Amal, ktoré je spriaznené s Hizballáhom a tiež za posledné mesiace odpálilo rakety na Izrael. Rokoval aj s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím, ktorý mu podľa vyhlásenia povedal, že Libanon sa o eskaláciu neusiluje.

Spojené štáty a Francúzsko sa podľa Reuters diplomaticky snažia zaistiť pokoj zbraní v pohraníči Izraela a Libanonu. Hizballáh tvrdí, že svoje útoky zastaví až keď sa dosiahne prímerie v Pásme Gazy.

Americký vyslanec utorok vyzval Hamas, aby súhlasil s návrhom dohody o prímerí v Gaze, ktorú podporujú USA a ktorá podľa neho predstavuje príležitosť ukončiť vojnu pozdĺž tzv. modrej línie. Ide o demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, ktorú v roku 2000 vytvorila OSN.