Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra žiada doživotie pre podozrivých zo zostrelenia lietadla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vynesenie verdiktov v kauze sa očakáva najskôr v septembri budúceho roka.

Schiphol 22. decembra (TASR) - Holandská prokuratúra žiada doživotné tresty pre štyroch mužov podozrivých zo zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ku ktorému došlo v lete 2014 počas letu nad východnou Ukrajinou. O život vtedy prišlo všetkých 298 ľudí na palube lietadla.

Podozriví sú súdení v neprítomnosti. Štátna zástupkyňa Manon Ridderbeksová vyslovila požiadavku na výšku trestu v stredu, na konci trojdňového maratónu predkladania dôkazov, uviedla agentúra AP.

Prokuratúra obviňuje Rusov Igora Girkina, Sergeja Dubinského a Igora Pulatova a Ukrajinca Leonida Charčenka, ktorí v roku 2014 bojovali proti ukrajinským vládnym silám v proruských jednotkách, že vytvorili tím, ktorého cieľom bolo zostreliť ukrajinské lietadlá pomocou raketového systému dovezeného zo základne ruskej armády.

Prokurátor Thijs Berger v stredu pred sudcami povedal, že je právne irelevantné, že podozriví chceli zostreliť vojenské a nie civilné lietadlá.

"Z právneho hľadiska boli radovými občanmi, nebolo im dovolené spáchať žiadne násilie," argumentoval Berger.

Zástupcovia prokuratúry počas súdneho konania zdôrazňovali, že podľa holandského práva sa obžalovaní dopustili závažných trestných činov s vážnymi následkami.

Obhajcovia Pulatova, ktorý je jediným podozrivým zastupovaným na súde, sa dostanú k slovu v marci.

Pulatovova právnička Jelena Kutinová sa pre agentúru Interfax vyjadrila, že jej klient sa považuje za nevinného a tento názor zdieľa ona i jej kolegovia - advokáti z Holandska. Dodala, že obhajoba bude žiadať súd, aby jej mandanta oslobodil.

V máji budú na argumenty obhajoby pred súdom reagovať zástupcovia obetí a prokuratúra, v júni dostane Pulatovova obhajoba záverečné slovo.

Vynesenie verdiktov v kauze sa očakáva najskôr v septembri budúceho roka.

Proces sa koná v Holandsku v prísne stráženej súdnej sieni neďaleko letiska Schiphol, pretože takmer 200 obetí boli holandskí občania.

Lietadlo Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Holandska do Malajzie bolo zostrelené 17. júla 2014 počas letu nad Doneckom. Haváriu vyšetroval spoločný tím pod vedením Holandska. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že lietadlo bolo zostrelené raketou zo systému protivzdušnej obrany Buk patriacemu ruskej 53. protilietadlovej raketovej brigáde a štyria obvinení sa podieľali na jeho presune na územie Ukrajiny.

Stredajší návrh na výšku trestu sa objavil v čase, keď medzi Moskvou a Západom vládne napätie v súvislosti s hromadením ruských jednotiek v blízkosti hraníc s Ukrajinou, ktoré vyvoláva obavy, že by mohlo ísť o prípravy na inváziu. Rusko plány na útok na susedný štát popiera.