Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Holandsko evakuuje z Libanonu 400 svojich občanov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Rezort obrany sa rozhodol vyslať v piatok a v sobotu do libanonského hlavného mesta Bejrút vojenské lietadlo Airbus A330 a evakuovať holandských občanov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 4. októbra (TASR) - Približne 400 Holanďanov sa zaregistrovalo na prvý evakuačný let z Libanonu. Na piatkové informácie denníka NL Times upozornil spravodajca TASR.

Holandský minister zahraničných vecí Caspar Veldkamp informoval, že z približne 400 zaregistrovaných vyše 200 ľudí spĺňa podmienky na vstup do dopravného lietadla vyslaného ministerstvom obrany.

Rezort obrany sa rozhodol vyslať v piatok a v sobotu do libanonského hlavného mesta Bejrút vojenské lietadlo Airbus A330 a evakuovať holandských občanov, ktorí sa cítia ohrození vývinom udalostí na Blízkom východe.

Podľa NL Times ide jeden deviatich strojov tohto typu v leteckej flotile NATO a s lietadlami tohto typu môže lietať iba šesť európskych krajín.

Lietadlo sa z Bejrútiu vráti do Eindhovenu na juhu Holandska. Ak sa lietadlo nenaplní holandskými občanmi, posádka vezme na palubu aj občanov iných krajín. Počet prevážaných ľudí bude podľa ministerstva obrany zverejnený až krátko pred odletom.

Lietadlo, ktoré odletelo v piatok nepreváža zásoby pomoci pre Libanon, upozornil vo štvrtok hovorca ministerstva obrany.

Holandskí občania v Libanone sa môžu prihlásiť na evakuáciu ešte v piatok popoludní, odkázal Veldkamp. Dodal, že nie sú vylúčené ďalšie lety a ľudia v Libanone môžu stále počítať s podporou veľvyslanectva, ktoré sa ich pokúsi dostať na bežný komerčný let alebo na evakuačné lietadlo z inej krajiny.

Vojenské dopravné lietadlá z ďalších krajín NATO napríklad Grécko, Francúzsko či Španielsko takisto evakuujú ľudí z Libanonu. Nemecko takto odviezlo vyše 240 svojich občanov. Let zo stredy, určený na evakuáciu 130 ľudí, priviezol päť ton humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo v Libanone.

Rastúce napätie v regióne sa vystupňovalo v posledných týždňoch. Izrael tvrdí, že chce zlikvidovať militantné libanonské hnutie Hizballáh, aby nemohol raketami útočiť na izraelské územie. Izraelská armáda vydala príkazy na evakuáciu viacerých lokalít v južnom Libanone, čo signalizuje rozšírenie pozemnej operácie zo začiatku tohto týždňa.