Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Holandsko obviňuje štátneho aktéra z hackerského útoku na políciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Piatkový únik údajov podľa holandských médií obsahoval informácie o takmer všetkých 65.000 policajtoch v Holandsku.

Haag 3. októbra (TASR) - Za minulotýždňový hackerský útok na tisíce kontaktných údajov holandskej polície bol s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedný nemenovaný štátny aktér, uviedol v stredu minister spravodlivosti David van Weel v liste adresovanom parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP.

Piatkový únik údajov podľa holandských médií obsahoval informácie o takmer všetkých 65.000 policajtoch v Holandsku. Minister van Weel priamo nemenoval krajinu, ktorá za útokom stála.

Ukradnuté údaje obsahovali mená, emailové adresy, telefónne čísla a v niektorých prípadoch aj osobné dáta. Medzi policajtami to vyvolalo veľký rozruch.

"Viem si predstaviť, že policajti majú obavy z možných následkov hackerského útoku. Policajný prezident a ja berieme tento incident veľmi vážne," uistil minister spravodlivosti s tým, že polícia spolu s partnermi v oblasti národnej bezpečnosti robí "všetko preto, aby policajtov ochránila a zabránila ďalším škodám".

Polícia ani iné bezpečnostné zložky neposkytli žiadne bližšie informácie týkajúce sa prípadu, čo odôvodňovali prebiehajúcim vyšetrovaním.

Holandská vojenská spravodajská a bezpečnostná služba (MIVD) vo februári oznámila nález škodlivého malvéru v sieti počítačov, ktoré používa aj holandská armáda. Vtedy obviňovala čínskeho štátneho aktéra, no Peking "nepodložené obvinenia" odmietol s tým, že vždy vystupoval proti kybernetickým útokom a potláčal ich.

Holandsko ešte v apríli 2018 vyhostilo štyroch údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky (GRU) za pokus o hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu.