Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Holandsko od Nemecka nakúpi 46 tankov a obnoví tankový prápor

Na snímke tank Leopard 2A6. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prvé tanky by mali do Holandska doraziť v roku 2027.

Amsterdam 15. októbra (TASR) - Holandsko nakúpi od Nemecka 46 tankov Leopard 2A8, oznámilo v pondelok holandské ministerstvo obrany. Prvé tanky by mali do Holandska doraziť v roku 2027. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Holandsko, ktoré sa zbavilo všetkých svojich tankov v roku 2011, sa rozhodlo znovu vybudovať vlastný tankový prápor, jeho dokončenie je naplánované na rok 2030. Tanky Leopard majú podporovať aj bezpilotné vozidlá a drony.

Holandská vláda ešte v septembri uviedla, že výdavky na obranu sa budúci rok zvýšia o 2,4 miliardy eur a celkový ročný rozpočet na ňu tak dosiahne približne 24 miliárd eur. Dôvodom navýšenia finančných prostriedkov sú nové bezpečnostné hrozby.

Po rokoch úsporného prístupu k vojenskému rozpočtu tak bude Holandsko po navýšení výdavkov prvýkrát na ceste k splneniu cieľa členských krajín NATO vynakladať na obranu dve percentá HDP. Okrem tankov nakúpi holandská armáda aj nové stíhačky F-35, fregaty, vrtuľníky, drony, systémy protivzdušnej obrany a muníciu.