Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Holandsko prisľúbilo 400 mil. eur na spoločný vývoj dronov s Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ukrajina žiada svojich partnerov, aby jej povolili používať dodané zbrane na údery na ciele hlboko na území Ruska a aby jej poskytli ďalšie systému protivzdušnej obrany.

Kyjev 6. októbra (TASR) – Holandský minister obrany Ruben Brekelmans v nedeľu na vopred neohlásenej návšteve Kyjeva oznámil, že jeho krajina investuje 400 miliónov eur do spoločného vývoja moderných dronov s Ukrajinou a dodá jej ďalšie stíhačky F-16. Navštívil tiež mesto Charkov asi 40 kilometrov od ruskej hranice. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Vojna sa zintenzívňuje každý deň a Ukrajina vytvára ďalšie brigády, ktoré potrebujú podporu, vojenské vybavenie. Potrebujeme neustály prísun podpory," povedal Brekelmans pre Reuters v ukrajinskej metropole. Holandsko prisľúbilo Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú podporu v hodnote desať miliárd eur, z ktorých dosiaľ vynaložilo približne štyri miliardy.

Brekelmans po sobotňajšej ceste do Charkova, bombardovaného ruskými jednotkami, povedal, že útoky na vojenské ciele v Rusku sú jedinou cestou, ako toto mesto brániť.

Ukrajina žiada svojich partnerov, aby jej povolili používať dodané zbrane na údery na ciele hlboko na území Ruska a aby jej poskytli ďalšie systému protivzdušnej obrany. Holandsko viedlo s ďalšími krajinami snahy dodať Ukrajine lietadlá F-16 a samo ich prisľúbilo 24.

Prvé tieto lietadlá z Holandska už podľa ministra operujú v ukrajinskom vzdušnom priestore a ďalšie dodajú v najbližších mesiacoch alebo začiatkom budúceho roka. Holandsko tiež dodáva náhradné diely, muníciu a palivo a chce rozšíriť výcvik ukrajinských pilotov. Okrem toho ohlásilo plán dodať protivzdušný systém Patriot zložený z častí od rôznych iných krajín, niektoré je však podľa Brekelmansa ťažké zadovážiť. Ukrajina už používa jeden radar systému Patriot a čoskoro dostane tri odpaľovacie zariadenia, doplnil minister.