Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Holandsko: Prvé zo sľúbených stíhačiek F-16 prídu čoskoro na Ukrajinu

Ilustračná fotka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v liste adresovanom parlamentu pred utorkovou výmenou vlády uviedla, že potrebné povolenia na dodávku stíhačiek na Ukrajinu boli udelené.

Amsterdam 2. júla (TASR) - Holandsko čoskoro dodá Ukrajine prvé z 24 sľúbených stíhačiek F-16, uviedla v pondelok odchádzajúca holandská vláda. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v liste adresovanom parlamentu pred utorkovou výmenou vlády uviedla, že potrebné povolenia na dodávku stíhačiek na Ukrajinu boli udelené. Z bezpečnostných dôvodov však neuviedla termín ich dodania a počet stíhačiek v prvej várke.

Holandsko je dôležitou súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá chce posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny pomocou stíhačiek F-16. Popri Holandsku Ukrajinu podporí napríklad aj Dánsko.

Holandská vláda predtým dodala stíhačky F-16 do výcvikového zariadenia v Rumunsku, kde sa ukrajinskí piloti a pozemný personál učia lietať a udržiavať lietadlá v bojových podmienkach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý rok dohodu o darovaní stíhačiek označil za "prelomovú" a dodal, že bojové lietadlá posilnia ukrajinskú protivzdušnú obranu a pomôžu s protiútokom.

Americkí úradníci sa neoficiálne vyjadrili, že stíhačky ani s vyškoleným personálom veľa nezmenia, keďže ruské vzdušné sily a obranný systém sú na veľmi dobrej úrovni, píše Reuters.