Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Brekelmans: Rusi nasadili na Ukrajine 1500 severokórejských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Južná Kórea a Spojené štáty tvrdia, že približne 3000 severokórejských vojakov už absolvuje výcvik v Rusku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Amsterdam 25. októbra (TASR) - Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey, oznámil v piatok holandský minister obrany Ruben Brekelmans. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Očakávame, že jednotky pozostávajúce predovšetkým zo špeciálnych jednotiek severokórejskej armády budú nasadené najmä v Kursku," uviedol Brekelmans. Prvé nasadenie severokórejských jednotiek má otestovať reakciu medzinárodného spoločenstva, dodal holandský minister.

Južná Kórea a Spojené štáty tvrdia, že približne 3000 severokórejských vojakov už absolvuje výcvik v Rusku. Ukrajina počas týždňa zase uviedla, že títo vojaci už dorazili do bojovej zóny v ruskej Kurskej oblasti, ktorej časť ovládajú ukrajinské sily. Moskva aj Pchjongjang toto nasadenie Severokórejčanov už predtým popreli.

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa vo štvrtok jednomyseľne vyslovili za ratifikáciu paktu o "komplexnom strategickom partnerstve" s KĽDR, ktorý počíta s "okamžitou pomocou" v prípade, že jedna zo strán čelí útoku.