Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Holandská vláda sprísni azylovú politiku a obmedzí rozvojovú pomoc

Foto: Teraz.sk

Medzi koaličnými partnermi však nevládne úplná zhoda v oblasti azylovej politiky.

Amsterdam 17. septembra (TASR) — Holandský kráľ Viliam Alexander predstavil v utorok na spoločnom zasadaní oboch komôr parlamentu program novej pravicovej koaličnej vlády premiéra Dicka Schoofa. Tá chce robiť "rýchlejšiu" a "prísnejšiu" azylovú politiku a urobiť všetko, čo je v jej silách, aby znížila počet žiadateľov o azyl, keďže imigrácia vyvíja tlak na spôsob života v Holandsku. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, DPA a Reuters.

"V čase blížiaceho sa zavedenia Paktu o migrácii a azyle v roku 2026 bude Holandsko uplatňovať oveľa prísnejšiu politiku prijímania žiadostí o azyl,"
avizovala vláda. Každý, kto nebude spolupracovať pri odsune naspäť do vlasti, bude potrestaný. Takisto sa sprísnia podmienky na získanie holandského pasu.

Podľa vlády vysoký počet žiadateľov o azyl, migrantov a zahraničných študentov dostáva holandskú spoločnosť pod tlak. "Počet obyvateľov Holandska dosiahol 18 miliónov oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo,“ konštatuje Schoofov kabinet.

Už minulý týždeň ohlásil Schoof výrazné sprísnenie azylovej politiky. "Už nemôžeme tolerovať veľký prílev migrantov do našej krajiny," povedal v piatok novinárom v Haagu. Situáciu označil za "azylovú krízu“, jeho vláda preto prostredníctvom núdzového opatrenia sprísni politiku v oblasti migrácie a azylu.

Štvorkoalícia vedená krajne pravicovou Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa chce tiež sprísniť pravidlá zlučovania rodín žiadateľov o azyl a požiadať Európsku komisiu o výnimku z migračných pravidiel EÚ pre Holandsko.

Wildersova PVV nečakane vyhrala voľby, ktoré sa konali vlani v novembri. Po náročných rokovaniach sa Wilders dohodol na koalícii s pravicovo-liberálnou Ľudovou stranou slobody a demokracie (VVD) expremiéra Marka Rutteho, konzervatívnou Novou spoločenskou zmluvou (NSC) a Roľnícko-občianskym hnutím (BBB). Aby umožnil jej vznik, Wilders oznámil, že sa nebude uchádzať o funkciu premiéra.

Medzi koaličnými partnermi však nevládne úplná zhoda v oblasti azylovej politiky. Umiernená NSC avizovala, že nepodporí pozastavenie platnosti niektorých častí azylového zákona, ak ich poradný orgán vlády vyhodnotí ako nezákonné. Wilders v reakcii na sieti X napísal, že v Holandsku je "obrovská azylová kríza a tá sa nevyrieši tým, že sa vopred vzdáme a budeme sa vyhrážať, že budeme hlasovať proti".

Holandská pravicová vláda chce takisto v priebehu nasledujúcich troch rokov pre rastúci deficit verejných financií znížiť rozvojovú pomoc o viac ako dve tretiny. V budúcom roku plánuje zvýšiť výdavky na obranu o viac ako desať percent a vynaložiť viac prostriedkov na kontrolu hraníc. Zaviazala sa chrániť kúpnu silu obyvateľstva a na budúci rok znížiť dane za používanie plynu a znížiť daňové sadzby pre nižšie príjmové skupiny.