Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Holandsko zmrazilo sankcionovaným Rusom aktíva za len 6 miliónov eur

Na archívnej snímke z 28. mája 2021 holandská ministerka zahraničných vecí Sigrid Kaagová. Foto: TASR/AP

Denník Financieele Dagblad vlani vypočítal, že ruské firmy na konci roka 2020 mali v Holandsku investície v objeme okolo 90 miliárd eur.

Brusel/Amsterdam 16. marca (TASR) - Poslanci holandského parlamentu vyzvali ministerku financií Sigrid Kaagovú, aby vysvetlila, prečo holandské finančné inštitúcie zmrazili doteraz sankcionovaným občanom Ruskej federácie aktíva len za šesť miliónov eur. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

Kaagová v odpovedi zaslanej poslancom uviedla, že 132 holandských inštitúcií priznalo majetok vo vlastníctve osôb zo sankčného zoznamu Európskej únie. Avšak viac ako 80 percent odpovedí pochádza od správcovských úradov, ktoré nedržia priamo aktíva ruských občanov. Osem bánk uviedlo, že drží 1,75 milióna eur v zmrazených aktívach, investičné firmy zmrazili 3,99 milióna eur a zadržaných 340.000 eur nahlásili štyri penzijné fondy.

Poslanec za Socialistickú stranu (SP) Jasper van Dijk pre denník Financieele Dagblad uviedol, že vo štvrtok v parlamente požiada aj ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru o vysvetlenie v tejto záležitosti. "Toto je iba symbolická suma, hovoríme tu o multimiliardároch," povedal van Dijk a upozornil, že vláda, ktorá v sankčnom režime podporila EÚ, používa silné slová, ale v skutočnosti sa toho deje málo.

Denník Financieele Dagblad vlani vypočítal, že ruské firmy na konci roka 2020 mali v Holandsku investície v objeme okolo 90 miliárd eur. Z toho 35 miliárd eur možno podľa denníka spojiť s jednotlivcami zo sankčného zoznamu EÚ, ktorý teraz zahŕňa 862 fyzických osôb a 73 spoločností.

Nezávislý poslanec Pieter Omtzigt v tejto súvislosti porovnal Holandsko so susedným Belgickom, ktoré od spustenia ruskej invázie na Ukrajine zmrazila ruským občanom a firmám aktíva za desať miliárd eur. "Toto si žiada vysvetlenie. Zdá sa, že Holandsko uplatňuje sankcie pomaly a vykladá si ich príliš úzko," uviedol Omtzigt.

DutchNews.nl pripomenul, že aj ostatné krajiny EÚ sú aktívnejšie pri zadržiavaní ruských aktív. Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil, že 85-metrová superjachta Valerie, ktorá bola nedávno ponúknutá na predaj za cenu 89 miliónov eur, bola zadržaná v Barcelone. Sánchez upozornil, že takýchto zákrokov bude viac, a spresnil, že EÚ zaviedla sankčné opatrenia proti vlastníkovi jachty Sergejovi Čemezovovi, generálnemu riaditeľovi zbrojárskej spoločnosti Rostec Corporation, ešte po ruskej anexii Krymu v roku 2014.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)