Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Hollande má dobré šance získať väčšinu v parlamente

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Zisk absolútnej väčšiny hlasov by novému prezidentovi pomohol upevniť pozíciu v sporoch ohľadom európskych protikrízových opatrení.

Paríž 17. júna (TASR) - Socialistická strana francúzskeho prezidenta Francoisa Hollada má šancu zvíťaziť v dnešnom druhom kole parlamentných volieb, píše agentúra Reuters.

Zisk absolútnej väčšiny hlasov by novému prezidentovi pomohol upevniť pozíciu v sporoch ohľadom európskych protikrízových opatrení. Hollande pre Francúzov pripravuje návrhy na zvýšenie daní, zmeny v rozpočtových výdavkoch a ratifikovanie európskej zmluvy o rozpočtových pravidlách.

Podľa minulotýždňových prognóz môžu socialisti a ich spojenci v Národnom zhromaždení prelomiť hranicu 289 kresiel, ktorá je potrebná na získanie väčšiny v 577-člennej dolnej komore parlamentu a voľnú ruku pri vládnutí.

Výhra by podľa agentúry Associated Press vydláždila Hollandovi cestu k naplneniu jeho prísľubov o podpore ekonomického rastu a o prezidentskom úrade zaviazanému v prvom rade ľudu.

Socialisti však musia premôcť konzervatívcov zo Zväzu za ľudové hnutie, ktorí mali v parlamente prevahu počas funkčného obdobia bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. V hre je aj možný vstup pravicového Národného frontu Mariny Le Penovej do parlamentu, po prvý raz od osemdesiatych rokov minulého storočia.

Volebné miestnosti sa otvárajú o 8.00 ráno zatvárajú o 8.00 večer. Diskutabilná je aj účasť, keďže pre Francúzov ide o štvrtú voľbu v priebehu dvoch mesiacov. V prvom kole týchto volieb, ktoré sa konalo pred týždňom, vynechalo účasť až 43 percent oprávnených voličov, čo je na Francúzsko pomerne vysoké číslo.