Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Hollywoodska hviezda Idris Elba otvorí na Zanzibare filmové štúdio

Na snímke vľavo Idris Elba a Matthew McConaughey vo filme Temná veža (The Dark Tower). Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov regionálna vláda Zanzibaru poskytla Elbovi pre štúdio 80 hektárov pôdy v meste Fumba na ostrove Unguja. Súostrovie Zanzibar je súčasťou Tanzánie.

Dar es Salaam 2. augusta (TASR) - Hollywoodskej hviezde Idrisovi Elbovi bol pridelený pozemok na Zanzibare v Indickom oceáne, aby si tam zriadil filmové štúdio, uviedol miestny minister. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy tlačovej agentúry AFP.

Britský herec a raper, ktorý má sierraleonské a ghanské korene, v minulosti hovoril o svojej túžbe rozvíjať filmový priemysel v Afrike.

"Idris Elba vybuduje moderné štúdio podobné Hollywoodu, Nollywoodu alebo Bollywoodu," povedal vo štvrtok zanzibarský minister pre investície Shariff Ali Shariff. Nollywood je označenie pre kinematografiu v Nigérii, Bollywood pre indický filmový priemysel.

Podľa jeho slov regionálna vláda Zanzibaru poskytla Elbovi pre štúdio 80 hektárov pôdy v meste Fumba na ostrove Unguja. Súostrovie Zanzibar je súčasťou Tanzánie.

"Nie som si istý, ako to budeme na Zanzibare nazývať, či Zallywood alebo Zawood," žartoval Shariff počas príhovoru k predstaviteľom filmového priemyslu na Zanzibarskom medzinárodnom filmovom festivale (ZIFF).

Miestne médiá uviedli, že štúdio by mohlo podporiť začínajúce úsilie Tanzánie stať sa centrom medzinárodnej filmovej produkcie.

Plán štúdia nadväzuje na minuloročné rozhovory medzi Elbom a tanzánskou prezidentkou Samiou Suluhu Hassanovou na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose.