Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Hornimanovo múzeum vráti Nigérii 72 historických artefaktov

Na snímke mosadzná plaketa známa, ktorá znázorňuje stretnutie beninského náčelníka Uwangueho s portugalskými obchodníkmi, ktorí sú znázornení po jeho ľavej a pravej strane. Londýnske Hornimanovo múzeum a záhrady v nedeľu 7. augusta 2022 oznámilo, že súhlasilo s vrátením zbierky beninských bronzov ukoristených koncom 19. storočia z územia dnešnej Nigérie.Múzeum odovzdá nigérijskej vláde celkovo 72 predmetov vrátane 12 mosadzných plakiet známych ako beninské bronzy, mosadznú sošku kohúta a kľúč od kráľovského paláca. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Hornimanovo múzeum v Londýne súhlasilo s tým, že Nigérii vráti artefakty ulúpené v 19. storočí z niekdajšieho Beninského kráľovstva.

Londýn 8. augusta (TASR) - Hornimanovo múzeum v Londýne súhlasilo s tým, že Nigérii vráti artefakty ulúpené v 19. storočí z niekdajšieho Beninského kráľovstva. Informovala o tom v nedeľu spravodajská stanica BBC News.

Múzeum odovzdá nigérijskej vláde celkovo 72 predmetov vrátane 12 mosadzných plakiet známych ako beninské bronzy, mosadznú sošku kohúta a kľúč od kráľovského paláca.

Tento krok nasleduje po žiadosti, ktorú v januári predložila Hornimanovmu múzeu nigérijská Národná komisia pre múzeá a pamiatky (NCMM).

"Dôkazy jasne ukazujú, že tieto predmety boli získané násilím, a externé konzultácie podporili náš názor, že je morálne a vhodné vrátiť ich Nigérii," uviedla riaditeľka Hornimanovho múzea Eve Salomonová.

V uplynulých mesiacoch sa na európske vlády a múzeá vyvíja čoraz väčší nátlak, aby vrátili ulúpené artefakty príslušným krajinám.

Hornimanovo múzeum sa stalo prvou inštitúciou financovanou vládou, ktorá vráti artefakty ukoristené britskými silami z mesta Benin v roku 1897, dopĺňa denník The Guardian.

Približne 10.000 predmetov ukoristených počas plienenia Beninského kráľovstva sa nachádza v 165 múzeách a mnohých súkromných zbierkach vo svete. Britské múzeum v Londýne (British Museum) vlastní 900 predmetov, čo je najväčšia zbierka svojho druhu vôbec.