Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

HRW: EÚ musí konfrontovať Azerbajdžan kvôli potláčaniu ľudských práv

Na snímke letí vrtuľník pri dominante hlavného mesta v Baku. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanská vláda na žiadosť o komentár k správe podľa Politico nereagovala.

Baku 8. októbra (TASR) - Popredné ľudskoprávne organizácie v utorok vyzvali západné krajiny, aby tohtoročný summit OSN o klíme (COP29) v Baku využili na poukázanie na "kruté zásahy" proti novinárom, predstaviteľom opozície a aktivistom zo strany úradov v Azerbajdžane. TASR o tom informuje podľa portálu Politico.

V správe organizácií Human Rights Watch (HRW) a Freedom Now sa apeluje na Európsku úniu a ďalšie medzinárodné organizácie, aby sa zasadzovali za prípady "svojvoľne zadržiavaných" politických väzňov v Azerbajdžane. Do tejto zakaukazskej krajiny v novembri pricestujú svetoví lídri na konferenciu COP29.

"Najnovšia vlna prípadov zatknutia a odsúdenia zasiala strach medzi zvyšnými nezávislými a kritickými hlasmi," uviedli ľudskoprávne organizácie. Pripomenuli, že od vlaňajšieho novembra odchádza z Azerbajdžanu čoraz viac aktivistov občianskej spoločnosti, "čím sa ďalej znižuje rozmanitosť organizácií a aktivistov, ktorí sa zasadzujú za ľudské práva a spochybňujú vládu".

EÚ a jej členské štáty, ktoré prehlbujú svoju závislosť na Baku, aby nahradili ruské fosílne palivá, by podľa nich mali svoje obchodné vzťahy podmieniť "konkrétnymi záväzkami v oblasti ľudských práv" zo strany Azerbajdžanu.

Správa poukázala na sériu "falošných" policajných prípadov proti novinárom a pracovníkom mimovládnych organizácií v súvislosti s pašovaním peňazí cez hranice. Ostatní zase čelia množstvu ďalších obvinení z trestných činov vrátane nezákonného podnikania, prania špinavých peňazí či falšovania dokumentov a daňových únikov.

HRW a Freedom Now konkrétne spomenuli prípad Gubada Ibadoghluho, vedca na prestížnej Londýnskej škole ekonómie a politických vied (LSE), ktorého zadržali minulý rok. Ďalšieho aktivistu zasadzujúceho sa za mier Bahruza Samadova zadržali pre obvinenia z vlastizrady za údajné prechovávanie kontaktov s mladými Arménmi.

Azerbajdžanská vláda na žiadosť o komentár k správe podľa Politico nereagovala.

Portál pripomenul, že 60 amerických kongresmanov minulý týždeň vyzvalo ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, aby od Baku aj Jerevanu požadoval "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov, rukojemníkov a vojnových zajatcov".

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev tento apel USA označil za "ohavný" a prisľúbil, že "neovplyvní našu vôľu".

Na summite COP29, ktorý sa koná od 11. do 22. novembra v Baku, sa podľa usporiadateľov očakáva viac než 50.000 účastníkov. Pôjde o najväčšie medzinárodné podujatie, aké kedy Azerbajdžan usporiadal.