Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Human Rights Watch: Prezidentské voľby v Tunisku budú formalitou

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Saíd zvíťazil v prezidentských voľbách v roku 2019.

Tunis 20. augusta (TASR) - Tuniské úrady pred prezidentskými voľbami zintenzívnili zásahy voči kritikom prezidenta Kajsa Saída. Uviedla to v utorok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), píše TASR s odvolaním na správu agentúry DPA.

"Po uväznení desiatok prominentných oponentov a aktivistov tuniské úrady vylúčili z prezidentského súboja takmer všetkých vážnych uchádzačov, čím sa tieto voľby menia len na formalitu," povedal hovorca HRW.

Dodal, že po tom, čo osem potenciálnych kandidátov odsúdili na trest odňatia slobody alebo dostali doživotný zákaz kandidovať vo voľbách, sú zvyšky tuniskej demokracie pochované.

Saíd zvíťazil v prezidentských voľbách v roku 2019. O dva roky neskôr si však začal čoraz viac uzurpovať moc: odvolal premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu a sám sebe udelil aj niektoré justičné právomoci. V júli 2022 navyše Saíd v referende presadil novú ústavu, ktorá výrazne obmedzila právomoci parlamentu, pričom prezidentský úrad získal de facto neobmedzené kompetencie.

Desiatky významných predstaviteľov opozície, aktivistov, novinárov a právnikov úrady zatkli a kritické hlasy a právo na slobodu prejavu v krajine sú čoraz viac potláčané, uviedla HRW.

Väznená je aj známa Saídova kritička Abír Músíová, ktorú odsúdili na dva roky väzenia za "šírenie dezinformácii a fám".

Prezidentské voľby v Tunisku sú naplánované na 6. októbra. Dosiaľ komisia schválila len troch kandidátov vrátane Saída. Tuniská opozícia tvrdí, že vláda vyvíja tlak na súdnictvo v krajine, aby odstavilo možných Saídových súperov vo voľbách a vytvorilo mu tak cestu k znovuzvoleniu. Prezident to poprel a takéto tvrdenia označil za "nezmysly a klamstvá".