Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Humanitárna organizácia odsúdila väzbu kňaza, ktorý podporil Ukrajinu

Na snímke ukrajinská vlajka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kňaza zatkli začiatkom mája a obvinili ho z "neoprávnenej demonštrácie", ktorej sa údajne dopustil vyobrazením ukrajinskej vlajky.

Minsk 25. júna (TASR) - Popredná bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna v utorok odsúdila predĺženie väzby pre rímskokatolíckeho kňaza Andrzeja Juchniewicza. Toho úrady uväznili po tom, ako vo svojom príspevku na sociálnej sieti zverejnil ukrajinskú vlajku. Podľa správy agentúry AP informuje TASR.

Kňaza zatkli začiatkom mája a obvinili ho z "neoprávnenej demonštrácie", ktorej sa údajne dopustil vyobrazením ukrajinskej vlajky.

Juchniewicz je poľského pôvodu, ale má údajne bieloruské občianstvo. Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a hoci na Ukrajinu nevyslalo vojakov, na svoje územie pustilo ruské jednotky, ktoré následne napadli Ukrajinu.

Kňaza mali tento týždeň prepustiť z väzby, ale podľa nespresnenej katolíckej webovej stránky z Bieloruska, na ktorú sa odvoláva AP, mu úrady bez vysvetlenia predĺžili väzbu do 2. júla.

Organizácia Viasna vo svojom vyhlásení vyzvala bieloruské úrady, aby Juchniewicza a všetkých ďalších politických väzňov prepustili na slobodu a ukončili represie voči disidentom.

Protesty sa v Bielorusku začali po voľbách v roku 2020, v ktorých si prezident Alexander Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie. Západné krajiny označili voľby za zmanipulované.

Odhaduje sa, že polícia zadržali približne 35.000 demonštrantov nespokojných s priebehom volieb. Významné osobnosti bieloruskej opozície buď utiekli z krajiny, alebo ich uväznili - vrátane zakladateľa organizácie Viasna Alesa Biaľackého, nositeľa Nobelovej ceny za mier.