Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Hurikán Beryl v Mexiku zoslabol na tropickú búrku

Ľudia stoja na skalnatom útese po hurikáne Beryl v mexickom meste Tulum v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Beryl je prvým hurikánom tohtoročnej sezóny. Zároveň je aj najsilnejšou búrkou, akú vôbec kedy zaznamenali v mesiaci júl.

Mexiko 6. júla (TASR) - Hurikán Beryl po dosiahnutí východného pobrežia Mexika zoslabol na slabšiu tropickú búrku a cez polostrov Yucatán smeruje do Mexického zálivu, informovala v piatok agentúra DPA.

Očakáva sa však, že Beryl nad Mexickým zálivom počas víkendu opäť zosilní na hurikán a následne ešte raz zasiahne pobrežie Mexika na pobreží štátov Veracruz alebo Tamaulipas neďaleko hraníc s Texasom v Spojených štátoch. Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) by rýchlosť vetra mala po opätovnom zosilnení na hurikán dosahovať najmenej 119 kilometrov za hodinu.

Beryl zatiaľ najviac postihol ostrovy v juhovýchodnom Karibiku. Podľa tamojších úradov si hurikán vyžiadal tri životy na ostrove Grenada, traja ľudia umreli na ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, ďalší traja na severe Venezuely a dva životy si vyžiadal na Jamajke. Mexiko zatiaľ nehlásilo žiadne obete.

Beryl je prvým hurikánom tohtoročnej sezóny. Zároveň je aj najsilnejšou búrkou, akú vôbec kedy zaznamenali v mesiaci júl.