Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Hurikán Carlotta nad Tichým oceánom silnie

Hurikán Carlotta Foto: TASR/AP

Hurikán vytvoril na hladine oceánu vlny, ktoré môžu spôsobiť počas víkendu na pobreží západnej časti centrálneho Mexika a južnej časti Baja California životu nebezpečné vlnobitie.

Miami 2. augusta (TASR) - Hurikán Carlotta sa v piatok sformoval nad Tichým oceánom. Podľa predpovedí meteorológov naďalej silnie, zatiaľ čo sa vzďaľuje od Mexika, píše TASR na základe agentúry AP a portálu The New York Times (NYT).

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami uviedlo, že najvyššia rýchlosť vetra hurikánu bola doteraz 130 kilometrov za hodinu. Túto rýchlosť vietor dosiahol v čase, keď sa hurikán vzdialil od pobrežia.

Hurikán vytvoril na hladine oceánu vlny, ktoré môžu spôsobiť počas víkendu na pobreží západnej časti centrálneho Mexika a južnej časti Baja California životu nebezpečné vlnobitie, dodalo NHC.

Hurikán Carlotta sa sformoval nad Tichým oceánom ako hurikán prvej kategórie v piatok ráno. Ide o tretiu pomenovanú tropickú búrku, ktorá sa vo východnom Tichom oceáne sformovala v tomto roku. Búrky tvoriace sa v Tichom oceáne sa spravidla presúvajú na západ.