Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Hurikán John nečakane zosilnel, smeruje k Mexiku

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

John sa už nachádza veľmi blízko pevniny a jeho maximálna rýchlosť vetra dosahuje približne 195 kilometrov za hodinu.

Mexiko 24. septembra (TASR) - Hurikán John v pondelok nečakane rýchlo zosilnel na tretiu kategóriu a blíži sa k južnému pobrežiu Mexika, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). TASR informuje podľa agentúry AP a AFP.

John sa už nachádza veľmi blízko pevniny a jeho maximálna rýchlosť vetra dosahuje približne 195 kilometrov za hodinu, uviedlo NHC. Priniesť so sebou môže nebezpečnú búrkovú vlnu a prívalové povodne.

Kým dosiahne pevninu, môže podľa NHC ešte zosilnieť. Po dopade na pevninu by však hurikán mal rýchlo slabnúť z dôvodu hornatého terénu južného Mexika. Rýchle zosilnenie Johna zaskočilo úrady, ktoré sa usilujú aktualizovať pokyny pre obyvateľov a prispôsobiť sa silnejúcej búrke.

"Hľadajte vyššie položené miesta, chráňte sa a nezabúdajte, že najdôležitejší je život, materiálne veci sa dajú nahradiť," napísal na sociálnej sieti X mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Úrady vo viacerých mexických štátoch rozhodli, že školy ostanú počas utorka v pobrežných oblastiach zavreté.