Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Husajn: Ak sa vojna na Blízkom východe rozšíri, bude to katastrofa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa slov irackého ministra zahraničných vecí sa s českým ministrom zahraničných vecí Lipavským zhodli, že je nutné, aby sa boje v oblasti Pásma Gazy a tiež v Libanone zastavili.

Praha 18. októbra (TASR) - Ak bude vojna v Libanone pokračovať, hrozí, že sa rozšíri do ďalších krajín. To by bola katastrofa nielen pre región Blízkeho východu, ale ohrozilo by to mier a bezpečnosť na celom svete. Po rokovaní so šéfom českej diplomacie v Prahe to vyhlásil iracký minister zahraničných vecí Fuád Husajn, informuje spravodajkyňa TASR.

S Lipavským sa podľa jeho slov zhodli, že je nutné, aby sa boje v oblasti Pásma Gazy a tiež v Libanone zastavili, pretože rozšírenie vojny do Libanonu nastalo podľa neho práve preto, že boje v Gaze pokračovali. "Vojna v Gaze viedla k vojne v Libanone. A vojna v Libanone, ak bude pokračovať, povedie k ďalším vojnám. Problémy sa neriešia vojnami či atentátmi a zabíjaním. Problémy sa riešia porozumením," zdôraznil Husajn.

Pokračovanie bojov v Libanone bude mať podľa neho vplyv na celú spoločnosť v regióne, ktorá sa bude konfliktom cítiť veľmi ohrozená a nebude môcť v krajine naďalej žiť. Poukázal aj na možnosť sťahovania sa ľudí do iných krajín, čo by mohla pocítiť aj Európa. Je preto podľa neho nutné, aby sa všetci snažili konflikt zastaviť diplomatickou cestou.

Irak sa podľa neho obáva, že sa vojna môže rozšíriť do ďalších oblastí a krajín. "To bude pre región katastrofa a skutočne to ohrozí mier a bezpečnosť v regióne, ale aj na celom svete," podotkol. Za základný problém označil to, že Palestínčania nemajú zaručené svoje práva.

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu a vyhlásilo, že proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. Izrael útočí na pozície Hizballáhu na juhu a východe Libanonu od 23. septembra. Vodcu hnutia Hasana Nasralláha zabil počas náletu na libanonskú metropolu Bejrút 27. septembra.