Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Húsíovia hlásia obete izraelských útokov na prístav Hudajdá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Obrist

87 ľudí utrpelo zranenia, uviedlo ministerstvo zdravotníctva riadené húsíami.

Saná 21. júla (TASR) - Sobotňajšie izraelské útoky bojovými lietadlami na jemenské prístavné mesto Hudajdá si vyžiadali najmenej tri obete na životoch, oznámili v nedeľu jemenskí povstalci húsíovia. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Ďalších 87 ľudí utrpelo zranenia, uviedlo ministerstvo zdravotníctva riadené húsíami. Ministerstvo už predtým oznámilo, že väčšina zranených má vážne popáleniny.

Sobotňajší útok bol podľa izraelskej armády reakciou na útoky na Izrael v posledných mesiacoch. "Krv izraelských občanov má svoju cenu," povedal izraelský minister obrany Joav Galant. Dodal, že voči húsíom budú nasledovať ďalšie operácie izraelskej armády v prípade, ak sa odvážia na Izrael zaútočiť.

Útoky na prístav Hudajdá boli podľa Galanta aj varovaním pre ďalšie Iránom podporované ozbrojené skupiny v oblasti Blízkeho východu, ktoré sa počas vojny v Pásme Gazy priznali k útokom na Izrael. "Oheň, ktorý v súčasnosti horí v Hudajde, je pozorovateľný naprieč Blízkym východom a jeho význam je jasný," povedal.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu takisto vyslovil varovanie. "Ktokoľvek, kto nám spôsobí škodu, za svoju agresiu veľmi tvrdo zaplatí," uviedol premiér v televíznom vysielaní.

Hovorca povstalcov húsíov Muhammad Abdulsalám na sociálnej sieti hlásil brutálnu agresiu Izraela voči Jemenu. Útok podľa jeho slov mieril na sklady paliva a elektráreň v Hudajde s cieľom vytvoriť nátlak na Jemen, aby vo vojne v Pásme Gazy prestal podporovať Palestínčanov.