Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Húsíovia oznámili, že napadli lode v reakcii na útoky Izraela v Rafahu

Palestínčania utekajú z mesta Rafah na juhu Gazy počas izraelskej pozemnej a leteckej ofenzívy v meste v utorok 28. mája 2024. Foto: TASR/AP

Húsíovia podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dubaj 30. mája (TASR) - Jemenskí Iránom podporovaní húsíjski povstalci v stredu oznámili, že napadli nákladnú loď a ďalšie plavidlá v reakcii na útoky Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. V noci na štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Nákladnú loď Laax, ktorá sa plaví pod vlajkou Marshallových ostrovov a má gréckeho prevádzkovateľa, údajne zasiahli ešte v utorok tri rakety. Vyplýva to z údajov Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) a námorných bezpečnostných firiem.

Nákladná loď bola v dôsledku útoku poškodená, no podľa CENTCOM-u a Britskej organizácie pre námorný obchod (UKMTO) pokračovala vo svojej ceste. Podľa Spojeného námorného informačného centra (JMIC) utrpel pri útoku zranenia jeden člen posádky.

Hovorca húsíov Jahjá Sarí v príspevku na sociálnej sieti X uviedol, že loď Laax pri útoku priamo zasiahli a ťažko poškodili. Zároveň oznámil, že povstalci napadli aj päť ďalších plavidiel. Podľa jeho slov tak konali v reakcii na "zločiny sionistického nepriateľa namierené proti vysídleným ľudom v Rafahu".

Jemenskí povstalci neskôr v samostatnom vyhlásení tiež uviedli, že zostrelili americký dron MQ-9 Reaper, ktorý podľa nich vykonával nad Jemenom "nepriateľskú operáciu". CENTCOM oznámil, že americké sily v utorok večer zničili na území Jemenu ovládanom húsíami dva raketomety a o niekoľko hodín neskôr zostrelili nad Červeným morom dva drony.

Húsíovia podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.