Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

I. Schnabelová: Verdikt nemeckého ústavného súdu ECB priamo neovplyvní

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecký ústavný súd začiatkom mája rozhodol, že ECB pri Programe nákupu cenných papierov verejného sektora (PSPP) prekročila svoje právomoci.

Frankfurt nad Mohanom 27. mája (TASR) - Rozhodnutie nemeckého ústavného súdu v súvislosti s programom nákupu cenných papierov Európskou centrálnou bankou (ECB) nebude mať na ECB priamy vplyv a nemecká centrálna banka Bundesbank nebude musieť z projektu vystúpiť. Uviedla to v rozhovore pre britský denník The Financial Times členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová.

"Čo sa týka verdiktu (nemeckého ústavného súdu), nebudeme žiadnym spôsobom upravovať našu menovú politiku," povedal Schnabelová pre stredajšie vydanie The Financial Times.

Zároveň dodala, že ECB "sa musí vyhnúť situácii, v ktorej by sa jedna z národných centrálnych bánk nemohla zúčastňovať na jej programe nákupu aktív". Podľa Schnabelovej určite dôjde k diskusiám medzi Bundesbankou, nemeckou vládou a nemeckým parlamentom a nájde sa riešenie.

Nemecký ústavný súd začiatkom mája rozhodol, že ECB pri Programe nákupu cenných papierov verejného sektora (PSPP) prekročila svoje právomoci. ECB má teraz tri mesiace na to, aby dokázala, že program je primeraný. Ak sa tak nestane, nemecká centrálna banka bude musieť svoju účasť v programe ukončiť.