Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

India postaví dve ponorky na jadrový pohon za 5,4 miliardy dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Indické námorníctvo má údajne vyrobiť až šesť jadrových ponoriek novej triedy.

Naí Dillí 10. októbra (TASR) - India v stredu schválila plán na výrobu dvoch útočných jadrových ponoriek novej triedy, uviedli dvaja indickí predstavitelia. Celkové náklady by podľa odhadov mali dosiahnuť hodnotu 5,4 miliardy amerických dolárov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Indické námorníctvo má údajne vyrobiť až šesť jadrových ponoriek novej triedy. Takéto ponorky sa zaraďujú medzi najúčinnejšie námorné zbrane na svete. V súčasnosti vyrába ponorky na jadrový pohon len zopár štátov, ako napríklad Čína, Francúzsko, Rusko či USA.

Modernizáciou svojej armády reaguje India na čínsku prítomnosť v oblasti Indického oceánu. Z tohto dôvodu sa zameriava na posilnenie námorných kapacít a zlepšenie domácej zbrojárskej výroby. Čínske námorníctvo, ktoré disponuje viac ako 370 loďami, je Indiou vnímané ako bezpečnostné riziko.

K narušeniu vzťahov medzi Indiou a Čínou došlo v júni 2020 pre spornú hranicu vedúcu pohorím Himaláje. Pri vzájomnej potýčke vtedy zahynulo najmenej 20 indických a štyria čínski vojaci. Obe krajiny následne v pohraničnom pásme rozmiestnili desaťtisíce vojakov, stíhačky, tanky a delostrelectvo. S cieľom urovnať spor vytvorili krajiny Pracovný mechanizmus na konzultáciu a koordináciu záležitostí čínsko-indickej hranice.