Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

V prípade bombových útokov v Indii odsúdili 49 ľudí

Policajti hliadkujú na železničnej stanici Čhatrapatího Šivádžího v Bombaji, ktorá bola jedným z terčov teroristických útokov z roku 2008. Foto: TASR/AP

Súdny proces trval takmer desať rokov a bolo predvolaných viac ako 1100 svedkov. Proces sprevádzali rôzne prieťahy v konaní.

Naí Dillí 8. februára (TASR) - V Indii odsúdili v utorok 49 ľudí za bombové útoky, ktoré sa v roku 2008 odohrali v meste Ahmadábád v západoindickom zväzovom štáte Gudžarát a vyžiadali si 56 obetí na životoch a vyše 200 zranených. Informovala o tom agentúra AFP.

Páchatelia vtedy odpálili nálože na trhoch či na iných verejných miestach v Ahmadábáde. K zodpovednosti za sériu útokov sa prihlásila teroristická organizácia Indickí mudžahedíni. Tá uviedla, že šlo o odvetu za náboženské nepokoje v danom regióne z roku 2002, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych.

Celkovo bolo za útoky obvinených takmer 80 ľudí, ale 28 z nich napokon oslobodili. Zvyšných 49 obžalovaných uznali za vinných z vraždy a zločinného sprisahania, pričom rozsudky budú vynesené v stredu, povedal pred budovou súdu v Ahmadábáde prokurátor Amit Patél.

Súdny proces trval takmer desať rokov a bolo predvolaných viac ako 1100 svedkov. Proces sprevádzali rôzne prieťahy v konaní.

Ahmadábád bol v roku 2002 centrom krvavých náboženských nepokojov – najmenej 1000 ľudí, prevažne moslimov, bolo zastrelených či upálených. Násilie podnietil požiar vlaku, pri ktorom zahynulo 59 hinduistov. Z podpálenia vlaku najskôr obvinili moslimov, neskôr nešťastie vyhlásili za nehodu.

India zažila v roku 2008 vlnu bombových útokov, ku ktorým sa prihlásili Indickí mudžahedíni. Zahynuli pri nich desiatky ľudí. V novembri toho istého roku si koordinovaný útok na hotely a iné významné ciele v meste Bombaj vyžiadal 166 mŕtvych. Podozrenie vtedy padlo na militantné skupiny z Pakistanu.