Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Indická pobrežná stráž zachránila 81 Rohingov na preplnenom člne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po štyroch dňoch plavby utečencom zlyhal na člne motor a neskôr sa im minuli aj zásoby vody a potravín.

Naí Dillí 26. februára (TASR) - Indická pobrežná stráž zachránila 81 Rohingov na preplnenom člne v Andamanskom mori. Na člne sa tiež nachádzalo osem mŕtvych, jeden z utečencov je nezvestný. Rohingom nebude umožnený vstup na indické územie, informovalo v piatok indické ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov začiatkom týždňa upozornil na zmiznutie lode, ktorá vyrazila 11. februára z mesta Cox's Bazar v Bangladéši. Nachádzajú sa tam utečenecké tábory pre státisíce Rohingov, ktorí utiekli zo susedného Mjanmarska.

Po štyroch dňoch plavby utečencom zlyhal na člne motor a neskôr sa im minuli aj zásoby vody a potravín. Mnohí utečenci, medzi ktorými bolo 23 detí, trpeli v čase záchrany extrémnou dehydratáciou, informoval vo štvrtok hovorca indického ministerstva zahraničných vecí. Dodal, že indická vláda už rokuje s Bangladéšom o zaistení ich bezpečného návratu.

India nie je signatárom Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951, ktorý objasňuje zodpovednosť štátu za ich ochranu. Nemá ani domácu legislatívu na ochranu viac ako 200.000 utečencov vrátane niekoľkých Rohingov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na jej území.

Bangladéšske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že rešpektuje medzinárodné záväzky podľa Dohovoru OSN o morskom práve. "Krajina, v ktorej teritoriálnych vodách sa plavidlo nachádza, by však mala niesť primárnu zodpovednosť, plniť zásadu zdieľaného bremena a svoje povinnosti podľa medzinárodného práva," dodalo.