Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Zajatého novozélandského pilota zachránila indonézska polícia

Na snímke novozélandský pilot Phillip Mehrtens (vľavo), ktorého držali v zajatí povstalci v indonézskej provincii Papua po dobu viac než 18 mesiacov a policajt v meste Timika 21. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Pilot je v bezpečí a jeho zdravotný stav momentálne vyšetrujú lekári. Polícia oznámila, že k téme neskôr zvolá tlačovú konferenciu.

Jakarta 21. septembra (TASR) - Indonézskej polícii sa podarilo oslobodiť novozélandského pilota Phillipa Mehrtensa, ktorého držali v zajatí povstalci v indonézskej provincii Papua po dobu viac než 18 mesiacov. Uviedla to v sobotu agentúra Reuters, od ktorej správu prevzala TASR.

Phillip Mehrtens pracoval pre indonézsku leteckú spoločnosť Susi Air, keď sa ho vo februári minulého roka na letisku Nduga zmocnili rebeli z Povstaleckej Národnej oslobodzovacej armády Západnej Papuy (TPNPB). Tí výmenou za jeho prepustenie žiadali, aby Indonézia uznala nezávislosť Papuy. Pilotovo zadržanie zdôvodnili tým, že indonézska armáda vojensky spolupracuje s Novým Zélandom.

Pilot je v bezpečí a jeho zdravotný stav momentálne vyšetrujú lekári. Polícia oznámila, že k téme neskôr zvolá tlačovú konferenciu.