Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Indonézska polícia sa obáva možných teroristických útokov

Policajní dôstojníci na Bali Foto: TASR/AP

Do dejiska pietnych akcií spojených s desiatym výročím bombových útokov na Bali sa presunuli policajné aj armádne posily.

Jakarta 10. októbra (TASR) - Indonézska polícia dnes varovala pred možnými útokmi v súvislosti so spomienkovými podujatiami, ktoré sa budú konať v piatok pri príležitosti desiateho výročia bombových útokov na ostrove Bali. Do dejiska pietnych akcií preto presunula policajné a armádne posily, aby poskytli dostatočnú ochranu stovkám hostí podujatia, vrátane austrálskej premiérky Julie Gillardovej.

Bombové útoky, ktorých terčom boli 12. októbra 2002 nočné kluby na turistami vyhľadávanom ostrove Bali, si vyžiadali 202 obetí na životoch. Útoky boli šokom pre Indonéziu, kde žije najpočetnejšia komunita moslimov na svete, a donútili sekulárny štát ku konfrontácii s násilím páchaným islamistami.

Spomienkové akcie sa v piatok uskutočnia na viacerých miestach Bali, vrátane Kuta Beach, kde sa útoky na nočné kluby, vyhľadávané turistami, odohrali. Medzi obeťami bolo 88 Austrálčanov. Na podujatí očakávajú asi 4000 hostí zo zahraničia, informuje agentúra Reuters. Po bombových útokoch indonézske bezpečnostné jednotky zadržali asi 600 militantov, väčšina z nich bola vo väzení dlhší čas. Troch zo zadržaných - členov juhoázijskej odnože teroristickej siete al-Káida, ktorých usvedčili z prípravy a spáchania útokov, popravili zastrelením v roku 2008.

V boji s terorizmom je Indonézia úspešná, keďže od roku 2009, keď samovražední atentátnici zaútočili na dva hotely v Jakarte, v krajine nezaznamenali žiadny útok na západné ciele. Atentáty v hoteloch si vyžiadali deväť obetí a 53 ranených.

Indonézska polícia v marci zastrelila piatich údajných militantov, ktorí plánovali útoky na Bali. Jedným z cieľom mal byť aj nočný klub navštevovaný západnými turistami, informovala indonézska agentúra pre boj s terorizmom.