Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Indonézska sopka Ibu opäť vybuchla a chrlí popol do ovzdušia

Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky Foto: TASR/AP

Podľa šéfa indonézskej geologickej agentúry Muhammada Wafida erupcia trvala viac ako šesť minút.

Jakarta 2. júna (TASR) — Indonézska sopka Ibu na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky v nedeľu opäť vybuchla a vychrlila stĺp hustého sivého popola do výšky 7. 000 metrov. TASR informuje podľa agentúry AP.

Podľa šéfa indonézskej geologickej agentúry Muhammada Wafida erupcia trvala viac ako šesť minút. V čase erupcie vietor fúkal na západ a sopečný materiál bol zanesený na miesta, kde žili evakuovaní ľudia v dedine Gam Ici, uviedol hovorca agentúry na riešenie prírodných katastrof. Na postihnuté miesto smeruje tím z agentúry.

Miestne úrady odporučili obyvateľom, aby sa zdržiavali vo vnútri budov a nevykonávali vonkajšie aktivity, kým bude z oblohy padať sopečný popol.

Ibu je jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii. Podľa geologickej agentúry vulkanológovia zaznamenali v roku 2023 v priemere 58 erupcií denne.

Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov je rozľahlý ostrovný štát s častou seizmickou a sopečnou aktivitou. Leží na tichomorskom "Ohnivom kruhu". Ide o jednu zo seizmicky najaktivnejších oblastí na Zemi. Na tomto páse s celkovou dĺžkou 40-tisíc kilometrov je zruba 450 sopiek, v samotnej Indonézii je asi 120 aktívnych sopiek.