Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Irak čaká prvé sčítanie ľudu po 27 rokoch, bude zákaz vychádzania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Irak sužovaný desaťročiami nepokojov sčítanie ľudu už viackrát odložil.

Bagdad 1. septembra (TASR) - V Iraku má v novembri prebehnúť prvé sčítanie ľudu za viac ako štvrťstoročie, pričom tamojšie úrady v nedeľu oznámili, že počas neho bude na celom území krajiny platiť dvojdňový zákaz vychádzania. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Zákaz vychádzania bude 20. a 21. novembra platiť vo všetkých irackých provinciách, aby mohlo prebehnúť sčítanie obyvateľstva," uviedol iracký premiér Muhammad Šijá Súdání.

Irak sužovaný desaťročiami nepokojov sčítanie ľudu už viackrát odložil. To posledné sa uskutočnilo pred 27 rokmi, a síce v roku 1997 v 15 irackých provinciách, vyňaté z neho boli len tri severné provincie tvoriace autonómny iracký Kurdistan.

Dovtedy prebiehalo v Iraku sčítanie ľudu zhruba každých desať rokov. V roku 2007 - a ani potom - sa ho však už nepodarilo zorganizovať z dôvodu nepokojov a sektárskeho násilia.

V posledných rokoch však Irak zažíva určitú zdanlivú stabilitu aj napriek sporadickým nepokojom. Podľa aktuálnych odhadov by táto blízkovýchodná krajina mohla mať približne 43 miliónov obyvateľov. Iracké úrady budú pri nadchádzajúcom sčítaní obyvateľstva spolupracovať s Populačným fondom OSN (UNFPA).