Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán a MAAE sa dohodli na inšpekcii jadrových projektov

Na snímke nedokončený ťažkovodný atómový reaktor v Araku 15. januára 2011. Foto: TASR/AP

Jukija Amano povedal, že po jeho pondelňajšom rokovaní s hlavným iránskym jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím treba doriešiť už iba niektoré drobnosti.

Viedeň 22. mája (TASR) - Irán a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa dohodli na inšpekcii projektov údajných jadrových zbraní a dohodu podpíšu čoskoro, oznámil dnes po svojom návrate z Teheránu do Viedne generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano.

Amano povedal, že po jeho pondelňajšom rokovaní s hlavným iránskym jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím treba doriešiť už iba niektoré drobnosti.

"Zostali tam na doriešenie nejaké drobnosti, ale pán Džalílí zdôraznil, že nebudú prekážkou podpísaniu dohody," povedal Amano po prílete do Viedne novinárom, ako ho citovala agentúra DPA.

Toto oznámenie urobil iba 24 hodín pred ďalších kolom jadrových rokovaní Iránu so šiestimi svetovými veľmocami - USA, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou, ktoré budú v irackom Bagdade.

Amano povedal, že súčasťou dohody je prístup inšpektorov do vojenského jadrového komplexu Párčín v blízkosti Teheránu, kde sa chce MAAE poobzerať po dôkazoch prípadných skúšok jadrových hlavíc.