Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Irán: Arákčí opätovne vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone

Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. Foto: TASR/AP

Súbežne s vojnou v Pásme Gazy prebieha aj konflikt na izraelsko-libanonských hraniciach.

Damask 5. októbra (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v sobotu počas návštevy v Sýrii znova vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Najdôležitejšou záležitosťou v súčasnosti je prímerie, najmä v Libanone a v Pásme Gazy," uviedol iránsky minister. "Existujú iniciatívy v tejto súvislosti, uskutočnili sa rokovania, ktoré, ako dúfame, budú úspešné," dodal Arákčí.

Ide o Arákčího prvú návštevu Damasku od jeho nástupu do funkcie v auguste. Jeho návšteva sa zároveň koná takmer rok po tom, čo Iránom podporované palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela, ktorý následne začal s vojenskou ofenzívou v palestínskej enkláve.

Súbežne s vojnou v Pásme Gazy prebieha aj konflikt na izraelsko-libanonských hraniciach, kde takmer denne dochádza k prestrelkám medzi izraelskou armádou a militantmi Iránom podporovaného hnutia Hizballáh. Koncom septembra Izrael zintenzívnil svoju kampaň proti Hizballáhu a v noci na utorok začal s pozemnou ofenzívou na juhu Libanonu.

"Cieľom mojej návštevy Damasku je pokračovať v konzultáciách o vývoji v regióne," povedal Arákčí.

Iránsky minister v piatok navštívil libanonskú metropolu Bejrút, kde vyjadril podporu prímeriu v Libanone prijateľnému pre Hizballáh súčasne s prímerím v Pásme Gazy.

Arákčí pricestoval do Sýrie letecky po tom, čo Libanon oznámil, že v dôsledku piatkového izraelského leteckého útoku bola poškodená diaľnica spájajúca obe krajiny.

V súvislosti s týmto útokom Izrael povedal, že jeho cieľom bolo zabrániť toku zbraní zo Sýrie pre Hizballáh.