Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Irán: Biden vyslovil tichú podporu izraelskej agresii voči Teheránu

Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Teherán počas vojny v Pásme Gazy, prebiehajúcej od útoku palestínskych militantov na Izrael 7. októbra 2023, podnikol na svojho úhlavného nepriateľa Izrael aj dva priame útoky, naposledy 1. októbra.

New York/Teherán 22. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden signalizoval "tichý súhlas a výslovnú podporu pre nezákonnú vojenskú agresiu Izraela voči Iránu", uviedla v pondelok s odvolaním sa na minulotýždňové Bidenove vyjadrenia v Nemecku iránska misia pri Organizácii Spojených národov (OSN). TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Spojené štáty ponesú plnú zodpovednosť za ich úlohu v podnecovaní, nabádaní a umožňovaní akýchkoľvek aktov agresie zo strany Izraela proti Islamskej repubklike Irán... ako aj za katastrofické dôsledky pre regionálny a medzinárodný mier," uvádza iránska misia pri OSN v liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN).

Biden, ktorý koncom minulého týždňa navštívil Nemecko, reportérom v Berlíne okrem iného povedal, že má pochopenie pre to, ako a kedy Izrael zareaguje na raketový útok Iránu na svoje územie; podrobnosti však neuviedol.

Teherán počas vojny v Pásme Gazy, prebiehajúcej od útoku palestínskych militantov na Izrael 7. októbra 2023, podnikol na svojho úhlavného nepriateľa - Izrael - aj dva priame útoky, naposledy 1. októbra. Izrael na tento útok zatiaľ neodpovedal. Irán však avizoval, že prípadná izraelská odveta nezostane bez reakcie.