Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Irán chce sprostredkovať riešenie konfliktu v Náhornom Karabachu

Dievča objíma ženu v úkryte počas ostreľovania v Stepanakerte na odtrhovom území Náhorného Karabachu v Azerbajdžane. Foto: TASR/AP

Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíaní pred časom varoval pred možnou vojnou v Náhornom Karabachu, pripomína DPA. Irán s oboma krajinami zdieľa svoju severnú hranicu.

Teherán 19. septembra (TASR) - Irán v utorok navrhol, že sprostredkuje riešenie vojenského konfliktu medzi Azerbajdžanom a Arménskom v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach. Teherán zároveň vyzval na dodržiavanie dohody o prímerí medzi oboma krajinami. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíaní pred časom varoval pred možnou vojnou v Náhornom Karabachu, pripomína DPA. Irán s oboma krajinami zdieľa svoju severnú hranicu.

Vzťahy medzi Azerbajdžanom a Iránom sú podľa agentúry tradične komplikované. Teherán opakovane obviňoval Baku zo spolupráce so západom a úhlavným nepriateľom Iránu - Izraelom. Aj napriek tomu však Azerbajdžan a Irán nedávno podpísali dohodu o obrannej a vojenskej spolupráci.

Irán, podobne ako Rusko, zachováva s prevažne kresťanským Arménskom dobré vzťahy, píše DPA.

Azerbajdžan v utorok v Náhornom Karabachu spustil pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej deklarovaným cieľom je "obnovenie ústavného poriadku". Podľa najnovšej bilancie arménskych separatistov zahynulo v dôsledku tejto operácie už najmenej 25 ľudí vrátane dvoch civilistov.

Arménski separatisti následne vyzvali Baku na rokovania. Azerbajdžan však mierové rozhovory podmienil ich kapituláciou a rozpustením separatistickej vlády.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.