Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Irán chystá odvetu za izraelské útoky, píše DPA

Izraelský letecký útok. Foto: TASR/AP

Irán po útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné.

Teherán 26. októbra (TASR) - Irán údajne pripravuje odvetu za izraelské sobotňajšie útoky, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na iránske štátne médiá.

"Niet pochýb o tom, že Izrael sa dočká primeranej odpovede na akúkoľvek akciu," citovala iránska tlačová agentúra Tasním anonymný zdroj z vlády.

Irán po útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné. Podľa štátnej televízie boli výbuchy, ktoré boli počuť v okolí hlavného mesta Teherán, spôsobené aktiváciou systémov protivzdušnej obrany. V skorých ranných hodinách však bolo počuť aj výbuchy v centre mesta a bolo vidieť paľbu protivzdušnej obrany. Nateraz nie je jasné, aké ciele izraelské útoky zasiahli, poznamenala DPA.

Izraelská armáda v sobotu podnikla letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Útoky sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet. Irán zaútočil po tom, čo Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.